Hoeve Veldzicht: Een melkveehouderij met geschiedenis in Kamerik

veeAl generaties lang wordt er geboerd op de Handelsweg 26 in Kamerik (voorheen Mijzijde 24). Roelof de Wit heeft , als jongste zoon, zijn vader opgevolgd. Eerst nog in een maatschap, maar vanaf september 1992 als eigenaar in een v.o.f. met zijn vrouw, Alice van Ingen.

De veehouderij hield in eerste instantie zwart-bonte koeien en schapen. In de loop van de tijd zijn daar rood-blaar koeien bijgekomen.
Verder zijn er de kleinere (huis)dieren zoals schapen, kippen, konijnen, poezen en twee honden.

Pensionstalling

In 1995 is er een nieuwe ligboxenstal gebouwd. In de vrijkomende schuren zijn we toen begonnen met het verhuren van stalruimte aan paardeneigenaren.
In die periode zijn ook de longeerbak en rijbak 20/40 aangelegd om de dressuursport te kunnen beoefenen.
Van 1990 tot 2000 werkten wij samen op de boerderij. In die tijd werden onze kinderen geboren. Daarna is Alice weer buitenshuis gaan werken in de zorg tot 2004.

Zorgboerderij

zorg (4)

Het combineren van onze agrarische achtergrond met de mogelijkheden die het bedrijf biedt en de ervaring van Alice in de zorg, heeft ertoe geleid dat we in 2004 zijn begonnen met de zorgboerderij.
Om aan deze tak van ons bedrijf meer tijd te kunnen besteden hebben we in 2010 een melkrobot gekocht. Het was de eerst even wennen, maar nu gaat het goed!

Natuurbeheer

We waren altijd al zeer actief in het natuurbeheer, maar sinds de subsidieregelingen hiervoor heeft het echt een vlucht genomen.

Vanaf 1995 kunnen wij het gras op het weiland lang laten groeien, zodat de begroeiing zaad kan vormen. Na 15 juni wordt er pas gemaaid (2 hectare). Dit hooi is zeer geschikt voor de paarden. De slootkanten zijn begroeid met planten en bloemen en we zoeken vogelnestjes, zodat we die kunnen beschermen tegen de machines en de koeien.

Reacties zijn gesloten.